rabbit & cat dolls

Hello everyone!

Do you like cute things? Well, I do… and here I am trying to share with you how to make these two cute animal dolls >.<
Before I begin there are 2 things I’d like to tell you:
1. I’m going to make this tutorial bilingual: English and Indonesian
2. I’m not a professional in handcraft making, this is just my way of doing things ^^
Alright then, are you ready? Let’s begin!

Rabbit and Cat Felt Dolls Tutorial


Preparation/Persiapan

Preparation

You will need to prepare some things first (see in the picture): felt of various colors, threads, needles, markers (to make the patterns), glue, and scissors. You may see I use two scissors… the small one and the larger one. The small one is actually sharper and it is very useful when you have to cut small patterns.

Persiapan

Pertama-tama, siapin dulu bahan/alat di atas (liat di gambar): kain flanel, benang jahit, jarum, spidol (buat ngegambar polanya), lem (aku senengnya pake UHU, tp kalo mw yg lain jg boleh…asal jgn pake super glue ya), dan gunting. Kalau liat di gambar, aku pake dua gunting..satu kecil satu gede. Yg kecil tuh lebih tajam dan amat berguna untuk ngegunting pola2 yg kecil.

The Patterns / Pola

The Patterns

You may print this patterns and adjust the size according to your preference. Here I make quite small dolls…about 4.5 cm in height (not including the long rabbit ears).

Pola

Cetak/print gambar pola ini dan sesuaikan ukurannya dengan seleramu…bisa besar (seukuran A4) bisa jg kecil (seperempatnya A4). Kalau aku siy bikinnya yg kecil…ntar pas bonekanya uda jd, tingginya sekitar 4,5 cm (blm termasuk telinga kelincinya)

Making the Patterns / Cetak Pola

Making the Patterns

Apply the patterns onto the felt material… Big ear: make 2 times; Small ear: make 2 times; Head: make 2 times; Body: make 2 times; Hand: make 4 times; Feet: make 4 times. Glue the small ears onto the big ones. Make the face: one nose, two eyes and two eyebrows using the black thread, and make the mouth using the pink thread (you can blush the cheeks later on using pink marker).

Cetak Pola

Cetak pola ke atas kain flanel… Telinga yg besar: 2 kali; Telinga yg kecil: 2 kali; Kepala: 2 kali; Badan: 2 kali; Tangan: 4 kali; Kaki: 4 kali. Lem telinga yg kecil ke yg besar. Bikin mukanya: satu hidung, dua mata dan dua alis pake benang item, lalu bikin mulutnya pake benang pink (kasih rona pipinya nanti aja kalo uda jadi, pake spidol).

Sewing Time / Jahit Menjahit

Sewing Time

Sew the patterns for head, body and hands together, filling them with dakron. Don’t forget to insert the ears into the head while you’re sewing. Then, attach/sew one two parts of feet patterns onto the body (see the picture above). Glue the remaining two parts of feet patterns onto the first ones (see picture beside). Attach the hands and the head afterwards.

Jahit Menjahit

Jahit dan satukan pola2 untuk kepala, badan, dan tangan, sambil diisi dengan dakron. Jangan lupa juga menyisipkan telinga ke kepalanya ya… Terus jahit 2 pola kaki ke badannya (lihat gambar di atas). Tempel 2 pola kaki sisanya pake lem aja, ga usah dijahit (lihat gambar di samping). Setelah itu baru jahitkan kedua tangan dan kepala ke badannya.

Use the same methods with the rabbit patterns…and Voila! You have two cute animal dolls ^^

Ulangi proses yg sama dengan pola untuk boneka kelinci…dan Ta-da! Jadi deh! ^^

Note: If you make bigger version of the dolls, you may use black beads for the nose and the eyes.

Catatan: Kalau bikin bonekanya yg besar, mata sama hidungnya bisa pake manik2 item.

Black Beads / Manik2 Item


About these ads